Bahan-bahan ( 4-5 Orang )
- 3 sudu besar REMPAH MAQLUBAH
- 175 gram beras basmati + 175gram beras mesir /jepun
- 1 ekor ayam ( boleh dipotong 4)
- 2 biji bawang besar
- 10 biji bawang putih
- 7 biji terung
- 2 biji kentang XL
- 1 btg cili hijau
- 2biji tomato (lebih pun boleh)
- 3 sudu besar minyak sapi
- garam
Cara-cara
- Rendam beras 15 minit, basuh dan toskan
- goreng terung dan kentang yang telah dipotong, ( boleh tambah bunga kobis jika suka )
- Hiris bawang besar, tomato ( hiris bulat) dan cili hijau
- panaskan kuali kemudian masukkan minyak sapi/ minyak masak ( miyak sapi lebih enak)
- goreng kayu manis, cengkih, pelaga, bawang putih, 1 biji bawang besar
- masukkan ayam di kedalam kuali bersama bawang yang sedang digoreng tadi ( AYAM BOLEH DIPOTONG 4 ATAU LEBIH UNTUK MEMUDAHKAN PROSES MENGGORENG)
- taburkan 3/4 serbuk rempah nasi maqlubah ke dalam kuali. biarkan sebertar kemudian balikkan ayam ( untuk dapatkan stok ayam) jangan goreng terlalu lama.
- keluarkan ayam , taburkan 1/4 baki serbuk nasi maqlubah, bwg putih yang ditumbuk dan 3/4 sudu kecil garam halal gel dan 1 sudu minyak sapi/minyak masak
- Gambar ayam tadi setelah digaul dengan 1/4 baki serbuk nasi maqlubah , bwg putih , satu sudu minyak sapi dan garam . bakar dalam oven selama 1 jam, suhu 190 darjah. selepas 1/2 jam balikkan. -BOLEH GRIL ATAS ARANG /GRIL ELEKTRIK, GORENG DAN GOLEK
- Masukkan 2 cwn setengah air ( 500ml) kedalam periuk tadi. Didihkan. ( air mestilah mendidih sebelum dituang ke atas beras supaya nasi lebih kembang dan gembur)
- Di dalam rice cooker susunkan bwg besar, tomato, kentang goreng, terung goreng
- masukkan beras yang telah dibasuh dan ditoskan di atas bwg besar, tomato, kentang goreng, terung goreng tadi. masukkan 2 sudu kecil garam halal gel
- tuangkan air rebusan rempah/ayam tadi. kemudian on kan suiz rice cooker. tunggu nasi masak 80% gaulkan perlahan-lahan. kemudian tutup balik biarkan sampai 100% masak.
- letakkan ayam di atas nasi. makan dengan salatah harrah ( salad ) dan solsoh harrah ( sos )
Komentar
Posting Komentar